ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеМненияНовини

КЕВР в Пловдив: 30% от цената на тока за бита ще се определя от свободния пазар от 2020-а година

До края на тази цените на тока и топлото няма да се вдигат

Балканските енергийни регулатори подписаха споразумение за ускорена либерализация на регионалния пазар на природен газ

Бизнесът иска пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас за битовите клиенти

Бизнесът е недоволен, че се забавя пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас за битовите клиенти.

„Не е нормално цените у нас на едро и на дребно да са еднакви,“ заяви днес в Пловдив председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Като цитира практиката в ЕС, как съотношението на плащаната цена тока от бизнеса и домакинствата е 1:2 или 1:4, а в Германия дори 1:6. Той поясни, че 6 пъти по-висока цена от тази за промишлеността плащат немските домакинства.

Комисията за енергийно и водно регулиране е домакин на годишната среща на Съвета на регулаторите на Балканския консултативен форум, която започна днес в Пловдив и ще продължи и утре. Организацията обединява регулаторните органи на държавите от Балканския регион и е учредена  миналата година по инициатива на КЕВР. В нея членуват регулаторите на България, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Черна гора.

На форума стана ясно, че от 2020 година се предвижда част от цената на тока за бита да се определя от борсовите котировки.

„30 на сто от цената на битовия ток през 2020 година ще се определя от цената на електричеството на свободния пазар. Това обаче е решение, което ще вземем от  1 юли следващата година,“ съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му Министерството на труда и социалната политика, съвместно с регулатора работи за това, ударът върху най-уязвимите потребители да не бъде тежък.

„Трябва да бъдат приети правилата за подпомагане на енергийно уязвимите потребители, които ще бъдат в три категории. Такива, които трябва да бъдат подпомогнати поради възрастови причини, второ – поради бедност и трето – поради здравословно състояние.“

За целта КЕВР ще направи предложение на депутатите в Народното събрание да бъдат приети промени в Закона за енергетиката, където да ще бъде описана схемата на либерализация на цената на битовия ток. Проектосхемата предвижда три стъпки. 30% свободна цена в микса през 2020 г., 60% през 2021 и пълна либерализация през 2022 година, поясни още Иванов.

До края на годината цените на тока и парното остават без промяна, тъй като влязлото в сила днес поевтиняване на природния газ е минимално, каза още председателят на КЕВР.

Ръководителите на енергийните регулатори от балканските страни подписаха днес в Пловдив споразумение за ускорена либерализация на регионалния пазар на природен газ. В организацията Балкански консултативен форум бяха приети още енергийните регулатори и на Албания и Босна и Херцеговина.

В дневния ред на двудневния форум е и разглеждането на финален доклад по мониторинг на електроенергийните пазари на едро.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина